Soja kao izvor proteina

Soja, biljna kultura iz porodice mahunarki, puna je korisnih nutritivnih sastojaka, a posebno proteina visokog stepena iskoristljivosti u organizmu. Hranljiva vrednost i karakteristične osobine njenog zrna, pre svega najpovoljniji odnos nezasićenih masnih kiselina i visokovrednih proteina, doprineli su širenju gajenja soje i intenzivnijoj upotrebi u ishrani ljudi i životinja.

Soja je jedinstvena biljka  i po tome što, za tri do pet meseci vegetacije, može da stvori najveću količinu proteina najpovoljnijeg aminokiselinskog sastava. Naime, proteini soje sadrže svih 8 esencijalnih aminokiselina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma, koje on ne može samostalno da stvori već se moraju unositi hranom. Pored proteina, kojih ima oko 34%, sojino zrno sadrži i 18% ulja (u njemu 3% lecitina). S obzirom na dobar odnos proteina i ulja, smatra se i proteinskom i uljarskom kulturom.

U fabrici Sojaprotein glavna sirovinska osnova je upravo zrno domaćeg porekla, tako da kompanija još od svog osnivanja na različite načine podstiče i podržava poljoprivrednike u Srbiji koji gaje soju. Obezbeđivanje sirovina za preradu vrši Victoria Logistic, jedna od članica Victoria Group poslovnog sistema, u čijem sastavu posluje i Sojaprotein.