Sojini proteinski koncentrati

Otvaranjem novog pogona za proizvodnju tradicionalnih sojinih proteinskih koncentrata u septembru 2012. godine, Sojaprotein je proširio svoj proizvodni portfolio proizvodima dodatne vrednosti.

Sojini proteinski koncentrati (SPC) su proizvodi višeg stepena prerade sojinog zrna i oni sadrže približno 70% proteina. Bazna tehnologija prerade soje sastoji se iz ekstrakcije ulja pomoću heksana kao rastvarača, dok proteini soje ostaju potpuno sačuvani zahvaljujući specijalno projektovanom sistemu uklanjanja rastvarača. Zatim se se iz obezmašćenih sojinih pahuljica razblaženim alkoholom ispiraju rastvorljivi šećeri, čime se povećava sadržaj proteina na 65% do 70%.

Tradicionalni sojini proteinski koncentrati se koriste u prehrambenoj industiji, a naročito intenzivnu primenu imaju u ishrani životinja, koja je danas nezamisliva bez proizvoda od soje. Oni imaju značajno višu nutritivnu vrednost u odnosu na sojinu sačmu i karakteriše ih nizak sadržaj oligosaharida i antigenih faktora. Predstavljaju optimalnu alternativu za visokokvalitetne proteine animalnog porekla (kao što su obrano mleko u prahu ili riblje brašno) u ishrani teladi, prasadi, pilića, kućnih ljubimaca i u sektoru akvakulture.