- SRB
- ENG
Peciva sa sojom
Uštipci sa sojinim brašnom
Potrebni sastojci:
- 200g pšeničnog brašna
- 50g SojaVita sojinog brašna
- 100ml mineralne gazirane vode
- 20g putera
- 10g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 40ml ISKON ulja
- so, biber
- 200g trapista
- 200g paradajza
- ISKON ulje za prženje
Priprema:
U posudu staviti obe vrste brašna, suvi kvasac, šećer, puter, ISKON ulje, kašičicu soli, malo bibera i uz dolivanje mineralne vode umesiti glatko testo. Ostaviti umešano testo na toplom mestu da odstoji. Testo razviti oklagijom i iseći na kvadratiće. Na svaki kvadratić staviti po malo izrendanog trapista i iseckanog paradajza, poklopiti drugim kvadratićem, pritisnuti ivice testa i zatim peći uštipke u duboko zagrejanom ISKON ulju. Uštipke ocediti od viška masnoće i servirati tople uz kiselo mleko ili čašu jogurta.
Pita sa sojinim ljuspicama i maslinama
Vreme pripreme: 40 minuta
Potrebni sastojci:
- 500 g lisnatog testa
- 250 g SojaVita hidriranih sojinih odrezaka
- 100 g zelenih maslina
- 100 g crnih maslina
- 100 g tofu sira
- 200 ml kečapa
Priprema:
U činiju staviti SojaVita sojine ljuspice, iseckane crne i zelene masline, rendani tofu sir i kečap. Promešati i sjediniti sastojke. Lisnato testo razviti oklagijom, filovati nadevom, uviti u rolat i staviti u tepsiju. Premazati uljem i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180°C oko pola sata.
Pogačice sa sojinim brašnom
Za 30 komada
Vreme pripreme 35 minuta
Potrebni sastojci:
- 175g SojaVita sojinog brašna
- 200g pšeničnog brašna
- 200g margarina
- 2 jajeta
- so
- prašak za pecivo
- 150 g sitnog sira
- jaje za premazivanje i susam za posipanje
Priprema:
Umesiti glatko testo od SojaVita sojinog i pšeničnog brašna, 2 jajeta, margarina, sitnog sira i praška za pecivo. Testo malo posoliti i kad se odvoji od zidova posude u kojoj se mesi, blago ga premesiti na radnoj površini. Razviti testo oklagijom na debljinu od 1 cm i modlicom vaditi pogačice. Ređati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 °C. Premazati jajetom i posuti susamom.
Koktel pecivo od soje
Vreme pripreme: 90 minuta
Potrebni sastojci:
- 150 g SojaVita sojinog brašna
- 150 g crnog pšeničnog brašna
- 200 g belog pšeničnog brašna
- 100 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- 350 ml vode
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 3 jajeta
- 60 ml ISKON suncokretovog ulja
- so, biber
- semenke lana i suncokreta za posipanje i jaje za premazivanje
Priprema:
Razmutiti kvasac sa malo vode i šećera i ostaviti da uskisne oko 10 minuta. U činiju staviti SojaVita sojino, belo i crno brašno, mlevene SojaVita ljuspice soje, jaja, ISKON suncokretovo ulje, pripremljen kvasac, so i biber i, uz dolivanje vode, umesiti glatko testo. Razviti testo oklagijom na list debljine 2 cm i modlicom vaditi pecivo u željenim oblicima. Pecivo premazati umućenim jajetom, posuti semenkama lana i suncokreta i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 °C.
Krekeri od soje sa suvim začinima
Vreme pripreme: 40 minuta
Potrebni sastojci:
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 400 g pšeničnog brašna
- 320 ml mlakog mleka
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- so, biber, suve začinske trave
Priprema:
U činiji izmešati SojaVita sojino i pšenično brašno, dodati jaje, prašak za pecivo, mešavinu suvih začinskih trava, malo soli i bibera i uz dolivanje mleka umesiti glatko testo. Testo premesiti na radnoj površini, razvući oklagijom na list debljine 1cm i modlicom vaditi krekere. Krekere ređati u pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.
Slane princes krofne sa sojom
Za 60 komada.
Vreme pripreme: 120 minuta
Potrebni sastojci:
Za testo:
- 400 g pšeničnog brašna
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 500 ml vode
- 250 g margarina
- so
- 8 jaja
Za nadev:
- 200 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- 2 kašike ISKON suncokretovog ulja
- 400 g sitnog sira
- 100 g semenki bundeve
Priprema:
U šerpu staviti vodu, so i margarin. Šerpu staviti na vatru da se margarin rastopi. Dodati SojaVita brašno od soje i promešati. Skinuti sa vatre i uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno jaje. Smesu ostaviti da se ohladi. Smesu staviti u dresir džak i istisnute krofne ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Krofne peći u rerni zagrejanoj na 220°C, bez otvaranja rerne, oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Krofnice ohladiti i preseći na polovinu. Na zagrejanom ISKON suncokretovom ulju propržiti semenke bundeve i SojaVita sojine ljuspice i ohladiti. U ohlađenu smesu dodati sitan sir, promešati i napraviti nadev. Puniti krofne nadevom, poklopiti i servirati.
Sojini mafini sa šampinjonima
Za 12 komada. Vreme pripreme:35 minuta
Potrebni sastojci:
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 200 g pšeničnog brašna
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 100 ml ISKON suncokretovog ulja
- so
- prašak za pecivo
- 40 g semenki suncokreta
- 200 g iseckanih mariniranih šampinjona
Priprema:
U činiji umutiti jaje, so, prašak za pecivo i ISKON ulje. Dodati obe vrste brašna, SojaVita sojino i pšenično, mleko, šampinjone i semenke suncokreta. Razliti masu u pripremljen kalup za mafine. Sojine mafine peći u rerni zagrejanoj na 200ºC oko 25 minuta.
Hleb sa sojinim brašnom
Potrebni sastojci:
- 100 g Soja Vita brašna
- 400 g polubelog brašna
- 1 sveži kvasac
- 1 kašičica šećera
- oko 380 ml sojinog mleka
- so
- 40 g otopljenog maslaca
- 150 g smese suvog voća i orašastih plodova (grožđice, brusnice, crne ribizle, suve smokve)
Priprema:
Razmrvljenom svežem kvascu dodajte šećer i malo toplog mleka te pustite da se diže oko 5 minuta. Sojino brašno pomešajte sa polubelim brašnom, dodajte so, otopljeni maslac i dignuti kvasac. Dodavanjem toplog sojinog mleka zamesite glatko testo i ostavite ga na toplom da se diže dok se volumen ne udvostruči. Orašaste plodove krupnije sameljite, a suve smokve nasecite na komadiće. Dignutom testu dodajte smesu suvog voća i orašastih plodova, ponovo ga premesite i oblikujte hleb. Pripremljeni hleb stavite u tepsiju i ostavite da se diže još 15 minuta. Premažite razmućenim jajetom i pecite 30-40 minuta u rerni zagrejanoj na 190°C.