sirovo degumirano sojino ulje

OSNOVNA SVOJSTVA

SIROVO DEGUMIRANO SOJINO ULJE je proizvod koji se dobija prilikom prerade sojinog zrna u proteinske proizvode a nakon izdvajanja lecitina. Značajno je zbog visokog sadržaja linolne kisline, kao esencijalne nezasićene masne kiseline i drgih važnih satojaka zastupljenih u manjoj meri, kao što su fitosteroli, tokoferoli (antioksidativna sredstva) i vitamini rastvorljivi u mastima.

 

PRIMENA PROIZVODA

Proizvodnja biljnih ulja i masti

SIROVO DEGUMIRANO SOJINO ULJE se u najvećoj meri, posle naknadne rafinacije i hidrogenizacije, koristi za jelo u obliku ulja i biljnih masti. Biljna ulja i masti imaju značajnu ulogu za ljudski organizam u nutritivnom i fiziološkom pogledu. Oni snabdevaju organizam esencijalnim masnim kiselinama i vitaminima rastvorljivim u mastima. Važan su energetski izvor i služe kao jedna od najvažnijih komponenti ćelijske opne. Stimulišu apetit i lučenje enzima varenja, dajući prijatan ukus, miris i teksturu jelima i povećavaju osećaj zasićenosti.

Tehničke svrhe

SIROVO DEGUMIRANO SOJINO ULJE u manjoj meri se koristi u industriji boja i lakova, za proizvodnju masnih kiselina, smola i plastike.