sopro-ptb

Punomasno tostovano sojino brašno

OSNOVNA SVOJSTVA

SOPRO-PTB je proizvod dobijen procesom prerade sojinog zrna sa višim sadržajem proteina. U ovom proizvodu ostao je nenarušen prirodni odnos proteina sa visokim stepenom disperzibilnosti sojinog ulja, lecitina, minerala i vitamina rastvorljivih u mastima. Odgovarajućom termičkom obradom inaktivirani su antinutritivni faktori, čime se povećava iskoristljivost proteina. SOPRO-PTB je značajan zbog visoke hranljive i biološke vrednosti i svojih funkcionalnih osobina u procesu izrade finalnih proizvoda. SOPRO-PTB ima emulgujuće osobine, stabilizuje emulzije ulje/voda i voda/ulje, apsorbuje i zadržava vodu i sprečava užeglost masti zahvaljujući prirodno visokom sadržaju tokoferola.

PRIMENA PROIZVODA

Pekarska industrija

Dodavanjem SOPRO-PTB u pšenično brašno postiže se veća hranljiva vrednost, lepša boja kore, manje se mrvi hleb i produžuje se svežina hleba i peciva, pošto se dozira 15-20% u odnosu na pšenično brašno, proporcionalno treba povećati količinu vode. preporučuje se i upotreba glutenskog brašna zbog postizanja bolje strukture sredine hleba i peciva.
SOPRO-PTB se koristi kao komponenta u proizvodnji visokoproteinskog hleba, hleba za dijabetičare i sl.

Konditorska industrija

SOPRO-PTB se koristi kao hranljivi dodatak do 10%, radi povećanja sadržaja proteina, što je od posebnog značaja jer su proizvodi prvenstveno namenjeni mlađim uzrastima. Za proizvodnju keksa se dodaje u pšenično brašno u količini do 2%, što olakšava mašinsku obradu testa. SOPRO-PTB utiče na poboljšanje strukture konditorskih proizvoda i produžava njihovu svežinu. U procesu proizvodnje smanjuje potrošnju jaja i masti, poboljšava konzistenciju masti, sprečava njeno izdvajanje i odgađa rekristalizaciju šećera.