SOPRO-TB

Obezmašćeno tostovano sojino brašno

OSNOVNA SVOJSTVA

SOPRO-TB je proizvod dobijen savremenim procesom prerade odabranog sojinog zrna sa višim sadržajem proteina. To je izuzetan izvor proteina odnosno esencijalnih aminokiselina i zaštitnih materija - minerala i vitamina značajnih za ukupni metabolizam. Odgovarajućom termičkom obradom inaktivirani su antinutritivni faktori, čime se povećava iskoristljivost proteina. SOPRO-TB ima visoku hranljivu i biološku vrednost, a u procesu proizvodnje finalnih proizvoda korisne su njegove funkcionalne osobine (emulgovanje i stabilizovanje, moć apsorpcije i vezivanja vode, dispergovanja, adsorbovanja masti, lakog umrežavanja, poboljšanja strukture i antioksidativnog delovanja.

PRIMENA PROIZVODA

Industrijska prerada mesa

SOPRO-TB se kao proteinski emulgator koristi u procesima usitnjavanja mesa radi vezivanja dodate vode, emulgovanja i ukupnog stabilizovanja kod mesno-masne emulzije. Može se koristiti u suvom ili hidriranom stanju, gde se na jedan deo brašna dodaje tri dela vode (1 : 3). SOPRO-TB se može koristiti i kao funkcionalni dodatak zbog svojih emulgujućih i želirajućih svojstava i kao punilac odnosno zamena za belančevine životinjskog porekla. Uobičajeno doziranje u finalne proizvode je 2-4%.

Konditorska industrija

SOPRO-TB se koristi kao hranljivi dodatak u konditorskoj industriji u količinama 5-7%, naročito radi povećanja sadržaja proteina, što je od posebnog značaja jer su ovi proizvodi prvenstveno namenjeni mlađim uzrastima. Za proizvodnju keksa dodaje se do 2%, računato na količinu pšeničnog brašna, što olakšava mašinsku obradu testa. U konditorskim proizvodima SOPRO-TB utiče na poboljšanje finoće i strukture i produžava svežinu.

Društvena ishrana

Za pripremu jela u društvenoj ishrani pšeničnom brašnu je poželjno dodati do 10% sojinog brašna u cilju obogaćivanja proteinima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i dijetalnim vlaknima. Od ove mešavine se pripremaju sledeća jela: kisela testa, pite, pogačice, krofne, palačinke itd.

Dijetetika i farmaceutika

SOPRO-TB se koristi u proizvodnji različitih dijetetskih proizvoda za dopunsku ishranu sportista i rekreativaca, kao i za proizvodnju različitih prehrambenih proizvoda od kojih se očekuje dijetetski efekat (suve mešavine, hleb, peciva, konditorski proizvodi, testenine itd.)