Recepti od soje

Uštipci sa sojinim brašnom

Potrebni sastojci:

- 200g pšeničnog brašna
- 50g SojaVita sojinog brašna
- 100ml mineralne gazirane vode
- 20g putera
- 10g suvog kvasca
- 1 kašičica šećera
- 40ml ISKON ulja
- so, biber
- 200g trapista
- 200g paradajza
- ISKON ulje za prženje

Priprema:

U posudu staviti obe vrste brašna, suvi kvasac, šećer, puter, ISKON ulje, kašičicu soli, malo bibera i uz dolivanje mineralne vode umesiti glatko testo. Ostaviti umešano testo na toplom mestu da odstoji. Testo razviti oklagijom i iseći na kvadratiće. Na svaki kvadratić staviti po malo izrendanog trapista i iseckanog paradajza, poklopiti drugim kvadratićem, pritisnuti ivice testa i zatim peći uštipke  u duboko zagrejanom ISKON ulju. Uštipke ocediti od viška masnoće i servirati tople uz kiselo mleko ili čašu jogurta.

 

Slatki soja mafini

za 24 komada
Vreme pripreme: 45 minuta

Potrebni sastojci:

- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 400 g pšeničnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 180 g šećera
- 200 g čokolade
- 40 g SojaVita “Lecivite”
- 180 g margarina
- 15 ml ruma
- 500 ml mleka

Priprema:

U činiji umutiti margarin sa šećerom. Dodati jaja, pšenično i SojaVita sojino brašno, mleko, prašak za pecivo, čokoladu iseckanu na sitne kockice, rum i SojaVita “Lecivitu”. Sastojke promešati i razliti u kalup za mafine. Peći u rerni zagrejanoj na 200℃ oko 25 minuta. Mafine ohladiti, izvaditi iz kalupa i servirati.

Sojini odresci sa pečurkama

za 4 osobe
Vreme pripreme: 20 minuta

Potrebni sastojci:

- 200 g SojaVita hidriranih sojinih odrezaka
- 2 kašike ISKON suncokretovog ulja
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 200 g crnog luka
- 200 g šampinjona
- 200 ml belog vina
- 200 ml sojinog mleka
- 60 g kisele pavlake
- so, biber

Priprema:

Hidrirane SojaVita odreske soje uvaljati u kukuruzno brašno i kratko propržiti na zagrejanom ISKON ulju. Na maslinovom ulju propržiti nasečen crni luk, dodati šampinjone isečene na listiće, naliti belim vinom i kuvati dok alkohol ne ispari. Dodati SojaVita sojine odreske, naliti sojinim mlekom, dodati i kiselu pavlaku, promešati i kuvati dok se ne zgusne. Servirati i poslužiti.

Musaka od soje i tikvica

za 4 osobe
Vreme pripreme: 35 minuta

Potrebni sastojci:

- 800 g tikvica
- 200 g SojaVita hidriranih komadića soje
- 250 g feta sira
- 3 kašike ISKON ulja
- so, biber
- 5 jaja
- 200 ml neutralne pavlake

Priprema:

Tikvice iseći na šnite i izgrilovati. Jaja i neutralnu pavlaku umutiti. U odgovarajuću tepsiju nauljenu ISKON uljem ređati red tikvica, zatim red SojaVita soje, pa red izrendane fete, preliti jajima i pavlakom i ponavljati postupak dok se ne potroše sastojci.
Musaku od SojaVita soje i tikvica staviti da se peče u rernu zagrejanu na 200 C°C i peći oko 15 minuta.

Pita sa sojinim ljuspicama i maslinama

Vreme pripreme: 40 minuta

Potrebni sastojci:

- 500 g lisnatog testa
- 250 g SojaVita hidriranih sojinih odrezaka
- 100 g zelenih maslina
- 100 g crnih maslina
- 100 g tofu sira
- 200 ml kečapa

Priprema:

U činiju staviti SojaVita sojine ljuspice, iseckane crne i zelene masline, rendani tofu sir i kečap. Promešati i sjediniti sastojke. Lisnato testo razviti oklagijom, filovati nadevom, uviti u rolat i staviti u tepsiju. Premazati uljem i staviti da se peče u rernu zagrejanu na 180°C oko pola sata.

 

Grilovani odresci soje sa testeninom

Za 4 osobe
Vreme pripreme: 20 minuta

Potrebni sastojci:
- 400 g barene testenine
- 40 g putera
- peršunov list
- 200 g SojaVita hidriranih odrezaka soje
- 1 limun
- dodatak jelima
- 1 kašika ISKON ulja za grilovanje

Priprema:
Barenu testeninu kratko propržiti na puteru i posuti sitno iseckanim peršunom. Hidrirane SojaVita odreske soje začiniti dodatkom za jelo i grilovati na zagrejanom ISKON ulju oko 3 minuta
sa svake strane. Gotove SojaVita odreske preliti sokom od limuna. Servirati testeninu sa peršunom i preko nje staviti grilovane SojaVita odreske soje.

 

Tortilje sa sojinim ljuspicama

za 4 osobe
Vreme pripreme: 30+15 minuta

Potrebni sastojci:
- 4 tortilje
- 400 g svinjskog filea
- 150 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- crvena tucana paprika, so, biber
- 2 čena belog luka
- 1 limun
- 5 kašika maslinovog ulja
- parmezan u komadu

Priprema:
Beli luk usitniti, dodati rendanu koru od limuna, preliti uljem i u tako pripremljenu marinadu staviti file isečen na kockice. Ostaviti da odstoji oko pola sata. Marinirano meso kratko zapeći u tiganju, dodati SojaVita hidrirane sojine ljuspice, začiniti i propržiti. Pred kraj prženja preko mesa sa ljuspicama staviti tortilje da se zagreju u tiganju. Na tople tortilje servirati meso sa SojaVita ljuspicama, uviti i pričvrstiti grančicom ruzmarina. Tortilje posuti listićima parmezana i poslužiti toplo.

 

Posna torta od jabuka sa sojinim ljuspicama

Vreme pripreme: 90 minuta

Potrebni sastojci

Za koru:
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g mlevenih SojaVita sojinih ljuspca
- 50 g margarina
- 200 ml soka od jabuke

Za fil:
- 1 kg jabuka
- 3 pudinga od jabuka
- 500 ml soka od jabuka
- 200 g šećera
- cimet

Za dekoraciju:
- 200 g bele čokolade
- 20 g iseckanih lešnika

Priprema:
U činiji umutiti keks, SojaVita sojine ljuspice, omekšali margarin i sok od jabuke. Rasporediti masu za koru po kalupu. Jabuke oljuštiti, iseći na kocke i skuvati u ključaloj vodi. Jabuke ocediti, staviti u blender i pripremiti pire. Skuvati puding u soku od jabuka sa šećerom, prohladiti i dodati pire od jabuka. Fil promešati, rasporediti po kori u kalupu, dekorisati rendanom belom čokoladom i posuti lešnicima. Posnu tortu od jabuka ostaviti u frižider da se stegne.

 

Banana kolačići

Za 40 komada
Vreme pripreme: 40 minuta

Potrebni sastojci:
- 4 banane
- 200 g SojaVita sojinog brašna
- 70 g ovsenog brašna
- 40 g biljnog margarina
- 2 jajeta
- 30 g suvog grožđa
- pola kesice praška za pecivo

Priprema:
Banane izgnječiti u činiji. Dodati obe vrste brašna, margarin, jaja, suvo grožđe i prašak za pecivo. Umesiti testo, praviti polumesece i ređati u tepsiju. Staviti da se peče u zagrejanu rernu na 220 °C, 20 minuta. Pečene kolačiće izvaditi iz rerne i servirati.

 

Ljutkasti špageti sa sojinim ljuspicama

Za 4 osobe
Vreme pripreme: 20 minuta

Potrebni sastojci:
- 400 g mlevenog mesa
- 100 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- 150 g crnog luka
- 2 kašike suncokretovog ulja
- 150 g sitnijih šampinjona
- 1 ljuta papričica
- 200 ml biljne pavlake
- so, biber, mlevena crvena paprika, bosiljak
- 100 g crvene babura paprike
- 400 g barenih špageta

Priprema:
Prodinstati na ulju iseckan crni luk i crvenu papriku. Dodati šampinjone, mleveno meso, iseckanu ljutu papričicu, začiniti i dinstati desetak minuta. Pred kraj kuvanja dodati SojaVita hidrirane sojine ljuspice i biljnu pavlaku, promešati i kratko prokuvati. Posebno obariti špagete, servirati ih u tanjir i preliti ljutkastim SojaVita prelivom sa sojinim ljuspicama.

 

Soja mafini sa borovnicom 

Za 24 komada
Vreme pripreme: 40 minuta

Potrebni sastojci:
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 400 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 belanca
- 350 ml soka od pomorandže
- 180 g šećera
- 180 g margarina
- 300 g borovnica

Priprema:
Borovnice odmrznuti i dobro ocediti. U činiji umutiti margarin sa šećerom, dodati belanca, sok od pomorandže i prašak za pecivo. U umućenu smesu dodati oceđene borovnice, pažljivo promešati i sjediniti sastojke. Smesu razliti u podmazan kalup za mafine i peći u rerni zagrejanoj na 200 °C oko 25 minuta. Mafine ohladiti, izvaditi iz kalupa i servirati.

Pogačice sa sojinim brašnom

Za 30 komada
Vreme pripreme 35 minuta

Potrebni sastojci:
- 175g SojaVita sojinog brašna
- 200g pšeničnog brašna
- 200g margarina
- 2 jajeta
- so
- prašak za pecivo
- 150 g sitnog sira
-  jaje za premazivanje i susam za posipanje

Priprema:
Umesiti glatko testo od SojaVita sojinog i pšeničnog brašna, 2 jajeta, margarina, sitnog sira i praška za pecivo. Testo malo posoliti i kad se odvoji od zidova posude u kojoj se mesi, blago ga premesiti na radnoj površini. Razviti testo oklagijom na debljinu od 1 cm i modlicom vaditi pogačice. Ređati ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 °C. Premazati jajetom i posuti susamom.

Pita od soje sa slatkim sirom

Potrebni sastojci:

Za koru:
- 100g SojaVita sojinog brašna
- 300g pšeničnog brašna
- 150g margarina
- 1 jaje
- 180g šećera
- 100ml mleka
- 1 prašak za pecivo

Za nadev:
- 500 g sitnog sira
- 200 g šećera u prahu
- 10 kesica vanil-šećera
- 1 limun

Priprema:
U posudu staviti obe vrste brašna, jaje, mleko, šećer i prašak za pecivo, promešati i umesiti glatko testo. Ostaviti da odstoji na toplom mestu oko sat vremena. Sitan sir pomešati sa šećerom u prahu, dodati vanil-šećer, sok i rendanu koru od limuna, promešati i napraviti nadev. Testo podeliti na dva jednaka dela, razviti oklagijom i prvu koru staviti u tepsiju. Premazati prvu koru filom od slatkog sira i preklopiti drugom korom. Pitu staviti u rernu zagrejanu na 200 °C i peći oko 30 minuta. Ohladiti i iseći na kocke.

Koktel pecivo od soje

Vreme pripreme: 90 minuta

Potrebni sastojci:
- 150 g SojaVita sojinog brašna
- 150 g crnog pšeničnog brašna
- 200 g belog pšeničnog brašna
- 100 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- 350 ml vode
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašika šećera
- 3 jajeta
- 60 ml ISKON suncokretovog ulja
- so, biber
- semenke lana i suncokreta za posipanje i jaje za premazivanje

Priprema:
Razmutiti kvasac sa malo vode i šećera i ostaviti da uskisne oko 10 minuta. U činiju staviti SojaVita sojino, belo i crno brašno, mlevene SojaVita ljuspice soje, jaja, ISKON suncokretovo ulje, pripremljen kvasac, so i biber i, uz dolivanje vode, umesiti glatko testo. Razviti testo oklagijom na list debljine 2 cm i modlicom vaditi pecivo u željenim oblicima. Pecivo premazati umućenim jajetom, posuti semenkama lana i suncokreta i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200 °C.

 

Krekeri od soje sa suvim začinima

Vreme pripreme: 40 minuta

Potrebni sastojci:
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 400 g pšeničnog brašna
- 320 ml mlakog mleka
- 1 jaje
- 1 kesica praška za pecivo
- so, biber, suve začinske trave

Priprema:
U činiji izmešati SojaVita sojino i pšenično brašno, dodati jaje, prašak za pecivo, mešavinu suvih začinskih trava, malo soli i bibera i uz dolivanje mleka umesiti glatko testo. Testo premesiti na radnoj površini, razvući oklagijom na list debljine 1cm i modlicom vaditi krekere. Krekere ređati u pleh obložen papirom za pečenje i peći oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 200°C.

Gulaš od patlidžana i soje

Vreme pripreme: 35 minuta

Potrebni sastojci:
- 200 g patlidžana
- 100 g SojaVita hidriranih sojinih odrezaka
- 200 g paprike
- 300 g crnog luka
- 400 g krompira
- 3 čena belog luka
- 2 kašike maslinovog ulja
- 500 ml bujona
- 200 ml soka od paradajza
- so, biber, crvena mlevena paprika

Priprema:
Na maslinovom ulju izdinstati crni luk, dodati iseckani beli luk, papriku, krompir i patlidžan. Dinstati povrće desetak minuta, začiniti solju, biberom i crvenom mlevenom paprikom, preliti bujonom i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta. Dodati SojaVita sojine odreske, preliti sokom od paradajza i kuvati oko 10 minuta. Gulaš od patlidžana i soje servirati topao.

 

Lenja pita od soje i maka

Vreme pripreme: 60 minuta

Potrebni sastojci:

Za koru:
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 300 g pšeničnog brašna
- 150 g margarina
- 1 jaje
- 180 g šećera
- 100 ml mleka
- 1 prašak za pecivo

Za nadev:
- 100 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- 300 g mlevenog maka
- 300 ml mleka
- 300 g šećera
- 100 g suvog grožđa

Priprema:
U posudu staviti obe vrste brašna, margarin, jaje, mleko, šećer i prašak za pecivo i umesiti glatko pecivo. Ostaviti da odstoji na toplom mestu oko sat vremena. Zagrejati mleko, dodati šećer, mak, SojaVita sojine ljuspice i suvo grožđe. Kuvati fil dok se ne zgusne. Testo podeliti na dva dela, razvući oklagijom na veličinu tepsije i donju koru staviti u tepsiju. Premazati koru filom i staviti da se peče u rernu zagrejenu na 200 °C. Peći oko 30 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohladi pre sečenja.

Slane princes krofne sa sojom

Za 60 komada.
Vreme pripreme: 120 minuta

Potrebni sastojci:

Za testo:
- 400 g pšeničnog brašna
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 500 ml vode
- 250 g margarina
- so
- 8 jaja

Za nadev:
- 200 g SojaVita hidriranih sojinih ljuspica
- 2 kašike ISKON suncokretovog ulja
- 400 g sitnog sira
- 100 g semenki bundeve

 

Priprema:
U šerpu staviti vodu, so i margarin. Šerpu staviti na vatru da se margarin rastopi. Dodati SojaVita brašno od soje i promešati. Skinuti sa vatre i uz stalno mešanje dodavati jedno po jedno jaje. Smesu ostaviti da se ohladi. Smesu staviti u dresir džak i istisnute krofne ređati u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Krofne peći u rerni zagrejanoj na 220°C, bez otvaranja rerne, oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. Krofnice ohladiti i preseći na polovinu. Na zagrejanom ISKON suncokretovom ulju propržiti semenke bundeve i SojaVita sojine ljuspice i ohladiti. U ohlađenu smesu dodati sitan sir, promešati i napraviti nadev. Puniti krofne nadevom, poklopiti i servirati.

 

Sojini mafini sa šampinjonima

Za 12 komada. Vreme pripreme:35 minuta

Potrebni sastojci:
- 100 g SojaVita sojinog brašna
- 200 g pšeničnog brašna
- 1 jaje
- 250 ml mleka
- 100 ml ISKON suncokretovog ulja
- so
- prašak za pecivo
- 40 g semenki suncokreta
- 200 g iseckanih mariniranih šampinjona

Priprema:
U činiji umutiti jaje, so, prašak za pecivo i ISKON ulje. Dodati obe vrste brašna, SojaVita sojino i pšenično, mleko, šampinjone i semenke suncokreta. Razliti masu u pripremljen kalup za mafine. Sojine mafine peći u rerni zagrejanoj na 200ºC oko 25 minuta.

 

 

Salata sa pečenom sojom

Za četiri osobe. Vreme pripreme: 15 minuta

Potrebni sastojci:
- 300g SojaVita hidriranih sojinih komadića
- 80g parmezana
- jedna glavica zelene salate
- jedna veća narendana šargarepa
- so
- biber
- dve kašike maslinovog ulja
- jedna kašika balzamiko sirćeta

Priprema:
SojaVita sojine komadiće propržiti na delu maslinovog ulja i ocediti na papirnom ubrusu. U činiju staviti iseckanu salatu, so, biber, ostatak ulja i balzamiko sirće. Lagano promešati, servirati na tanjir, dodati rendanu šargarepu i kockice pržene SojaVita soje. Posuti salatu pečenom SojaVita sojom i parmezanom i poslužiti.

 

 

Cimet štapići sa sojom

Za 30 komada. Vreme pripreme: 30 minuta

Potrebni sastojci:
- 200g šećera
- 1 kašika cimeta
- 125g margarina
- 100ml sojinog mleka
- 200g SojaVita sojinog brašna
- 100g heljdinog brašna
- prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Umutiti penasto margarin i šećer. Dodati SojaVita sojino brašno i heljdino brašno, sojino mleko, prašak za pecivo i cimet. Umesiti glatko testo, razviti oklagijom na debljinu 1 cm i iseći štapiće. Poređati u tepsiju i peći do 20 minuta u zagrejanoj rerni na 200C. Ohlađene cimet štapiće po želji posuti šećerom u prahu.

 

 

Hleb sa sojinim brašnom

Potrebni sastojci:

- 100 g Soja Vita brašna
- 400 g polubelog brašna
- 1 sveži kvasac
- 1 kašičica šećera
- oko 380 ml sojinog mleka
- so
- 40 g otopljenog maslaca
- 150 g smese suvog voća i orašastih plodova (grožđice, brusnice, crne ribizle, suve smokve)

Priprema:

Razmrvljenom svežem kvascu dodajte šećer i malo toplog mleka te pustite da se diže oko 5 minuta. Sojino brašno pomešajte sa polubelim brašnom, dodajte so, otopljeni maslac i dignuti kvasac. Dodavanjem toplog sojinog mleka zamesite glatko testo i ostavite ga na toplom da se diže dok se volumen ne udvostruči. Orašaste plodove krupnije sameljite, a suve smokve nasecite na komadiće. Dignutom testu dodajte smesu suvog voća i orašastih plodova, ponovo ga premesite i oblikujte hleb. Pripremljeni hleb stavite u tepsiju i ostavite da se diže još 15 minuta. Premažite razmućenim jajetom i pecite 30-40 minuta u rerni zagrejanoj na 190°C.

 

Kroketi od soja ljuspica i povrća

Potrebni sastojci:

- Po pola šolje iseckanog povrća: šargarepe, peršuna, boranije, karfiola, krompira i graška
- 4 jaja
- 4 kašike brašna
- 150g sojinih ljuspica
- So, biber, ulje, ostali začini po želji

Priprema:

U slanoj vodi obariti šargarepu, peršun, boraniju, karfiol, krompir i grašak. Kada se povrće skuva, procediti ga i ohladiti. U ohlađeno povrće dodati 4 jaja, 4 kašike brašna, sojine ljuspice. Sve pomešati i začiniti dok se ne dobije kompaktna smesa. Ovu smesu ostaviti u frižideru 2 do 3 sata. U tiganju zagrejati ulje, a od smese praviti krokete i peći ih dok ne porumene.