IFC - članica grupacije Svetske banke i Victoria Group potpisali ugovor o 75 miliona dolara kredita

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svetske banke, i kompanija Victoria Group potpisale su danas ugovor o kreditu od 75 miliona dolara. Ovaj kredit namenjen je razvoju domaćeg agrara i od suštinske važnosti za stvaranje novih radnih mesta, ukupan ekonomski rast i povećanje izvoza Srbije.

Victoria Group, vodeći agroindustrijski koncern u Srbiji, iskoristiće ovaj šestogodišnji kreditni aranžman za kratkoročno i srednjeročno refinansiranje, jačanje obrtnog kapitala i dalje unapređenje poslovanja i poljoprivrednog sektora. Sredstva od kredita će koristiti četiri članice grupe: Victoriaoil, Sojaprotein, Victoria Logistic i Fertil.

„Imajući u vidu veoma stroge kriterijume IFC-a, veliko nam je zadovoljstvo što smo dobili potvrdu o uspešnosti našeg poslovanja. Naime, odobrenju ovog kredita od strane jedne od najvećih svetskih finansijskih institucija, prethodila je detaljna šestomesečna procena svih segmenata poslovanja kompanije – od poslovne strategije i finansijskih rezultata do politike zapošljavanja, kvaliteta menadžmenta, ulaganja kompanije u lokalnu zajednicu i fokusa na obnovljive izvore energije. Ova činjenica, kao i podatak da se EBRD od 2009. godine nalazi u vlasničkoj strukturi Victoria Group, govori u prilog tome da naša kompanija predstavlja pouzdanog i poželjnogpartnera za međunarodne finansijske institucije i investitore“ – izjavio je Zoran Mitrović, generalni direktor Victoria Group.

„IFC kreditom od 75 miliona dolara želi da podrži nove projekte Victoria Group, koja je uspela da formira profesionalni menadžment i podigne kvalitet proizvodnje na veoma zavidan nivo. Takođe, IFC radi zajedno sa kompanijom Victoria Group na povećanju proizvodnje hrane i uljarica u Srbiji, a ovaj kredit će ujedno doprineti sveobuhvatnom poljoprivrednom i ekonomskom razvoju zemlje pošto Victoria Group sarađuje sa velikim brojem poljoprivrednih proizvođača.“ – rekao je Gi Elena, direktor za proizvodnju, agroposlove i usluge za region Evrope, Bliskog  Istoka i Severne Afrike.

IFC je do sada u Srbiju investirao oko 758 miliona dolara, odnosno 563 miliona evra. Podrška poljoprivrednom sektoru predstavlja glavni deo investicione strategije koju IFC primenjuje u Srbiji. U poslednjim transakcijama obezbeđeno je preko 250 miliona evra za direktno finansiranje srpskih agrokompanija, dok je kroz savetodavne usluge pružena pomoć u unapređenju korporativnog upravljanja i uvođenju novih standarda kako bi se osvojila nova tržišta i kupci. Ova finansijska institucija takođe sarađuje sa bankarskim sektorom kako bi povećala dostupnost kredita malim poljoprivrednim preduzećima i poljoprivrednicima.