Konferencija o snabdevanju Evrope GMO-free proteinima

U Sarajevu je, 17. i 18. marta 2016. godine, održana konferencija „Trendovi i strategije snabdevanja GMO-free proteinima i prehrambenim proizvodima u Evropi”. Organizovali su je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine u saradnji sa Nemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ), u sklopu projekta „Genetski nemodifikovana kvalitetna soja iz Dunavske regije“.

Tokom dva dana, predstavnici nadležnih organa iz oblasti poljoprivrede i bezbednosti hrane iz Austrije, BiH, Hrvatske, Mađarske, Nemačke, Srbije, Švajcarske i Komisije EU, razmenjivali su iskustva na temu strateške politike i pravnih mehanizama za jačanje snabdevanja GMO-free prehrambenim proizvodima.

Na okruglom stolu posvećenom standardizaciji i kontroli NON GMO učestvovala je Natalija Kurjak, direktorka marketinga Victoria Logistic, članice Victoria Group. Tom prilikom, ona je predstavila aktivnosti kompanije u sklopu sprovođenja IP (Identity Preservation) programa u soji, koji se primenjuje još od 2004. godine, i podelila iskustva vezana za saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima i implementaciju i sprovođenje standarda u proizvodnji.

Kompanija Sojaprotein, članica Victoria Group, prerađuje isključivo genetski nemodifikovano sojino zrno prema zahtevima IP programa, koji definiše proces očuvanja genetičke čistoće od proizvodnje semena do isporuke finalnog proizvoda, uz striktnu kontrolu svih segmenata lanca snabdevanja i proizvodnog procesa i jasno definisanje sledljivosti i dokumentovanosti. Na bazi IP programa, 2014. godine uveden je i Dunav Soja standard.