Od nauke do prakse za kvalitetnu soju

U Novom Sadu je 21. i 22. marta održana četvrta po redu radionica u sklopu projekta „Kvalitetna soja bez GMO iz Dunavske regije” Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GIZ). Tema je bila „Prenos znanja od nauke do prakse kao instrument u postizanju ekonomski, ekološki i društveno održive proizvodnje soje bez GMO“.

U prvom delu predavači su bili dr Svetlana Balešević Tubić i dr Vuk Đorđević sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, i prof. dr Rade Popović sa Ekonomskog fakulteta u Subotici. Taj deo radionice bio je koncipiran kao rešavanje studije slučaja iz oblasti tehnologije gajenja soje, zatim su prezentovane preporuke i rezultati istraživanja iz ove oblasti, da bi potom učesnici podelili svoja iskustva o primeni agrotehničkih mera u praksi. Kao rezultat mapiran je nivo primenjene agrotehnike u različitim regionima u kojima se kod nas gaji soja.

U drugom delu Željko Nikolić, direktor trgovanja finansijskim derivatima kompanije Victoria Group, održao je prezentaciju o berzanskim kretanjima cena poljoprivrednih roba i njihovom uticaju na tržište Srbije. U svom izlaganju predstavio je svetsku proizvodnju, potrošnju i zalihe soje, suncokreta, kukuruza i pšenice, govorio je o svetskoj trgovini ovim robama sa posebnim fokusom na soju i faktore koji utiču na formiranje njene cene.