Svečano otvoren novi pogon fabrike Sojaprotein

Kompanija Victoria Group svečano je pustila u rad novi pogon fabrike Sojaprotein u Bečeju, kapaciteta 70.000 tona, čime je omogućen ukupni godišnji kapacitet prerade od 250.000 tona sojinog zrna. Vrednost investicije iznosi 30 miliona evra, a novi pogon, za proizvodnju tradicionalnih sojinih protenskih koncetrata, čini ovu fabriku jedinstvenim fabričkim kompleksom u Evropi sa objedinjenim fazama prerade soje.Proizvodi novootvorenog pogona imaju najširu primenu u prehrambenoj industriji, ali i u farmaceutskoj industriji, s obzirom na visok procenat proteina u sebi.

Svečanom puštanju u rad novog pogona, kojim je ujedno obeleženo i deset godina od uspešne privatizacije Sojaproteina, pored predstavnika kompanije, prisustvovali su predsednik Autonomne pokrajine Vojvodine, Bojan Pajtić, vršilac dužnosti direktora kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji, Ijan Braun (Ian Brown) kao i brojni predstavnici diplomatskog kora i privrednog i poljoprivednog sektora.

"Pomenimo samo činjenicu da će 70 miliona evra izvoza ići iz ove fabrike što će u velikoj meri poboljšati spoljnotrgovinski bilans ove zemlje i samim tim našu poziciju na međunarodnoj ekonomskoj sceni“, izjavio je Bojan Pajtić, predsednik Autonomne pokrajine Vojvodine.

Okupljene zvanice je pozdravio generalni direktor Victoria Group, Zoran Mitrović, istakavši da je ova investicija jedna od najvećih u Srbiji u tekućoj godini.  "Otvaranje novog pogona deo je investicionog plana naše kompanije za period 2012-2013 čija je ukupna vrednost preko 100 miliona evra. Stalnim ulaganjem u kvalitet i proizvodne procese Victoria Group nastoji da potvrdi i proširi svoju lidersku poziciju u agro industriji kako u regionu tako i u Evropi”, izjavio je Zoran Mitrović.

Novi pogon je svečanim presecanjem vrpce pustio u rad predsednik AP Vojvodine, Bojan Pajtić. Gospodin Pajtić izjavio je da je otvaranjem ove fabrike Victoria Group još jednom pružila primer kako domaća kompanija, saradnjom sa finansijskom institucijom kao što je EBRD, može svojim proizvodom da parira velikim internacionalnim kompanijama i da bude konkurentna u EU kao jednom od najzahtevnijih tržišta. Zahvaljujući kompanijama koje ulažu u proizvodnju, doprinećemo razvoju pokrajine i cele države."