Victoria Group donirala 100 protivgradnih raketa Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije

Victoria Group donirala  je 100 protivgradnih raketa Sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije u cilju zaštite kako sugrađana tako i domaćih poljoprivrednih useva od vremenskih nepogoda. Ovom donacijom, biće nabavljene protivgradne rakete dometa 6km, kojima će se omogućiti pravovremeno reagovanje u slučaju gradonosnih oluja.

„Naša kompanija, kao jedna od vodećih u oblasti agroindustrije i jedan od najvećih prerađivača i investitora u Srbiji, sarađuje sa oko 40.000 poljoprivrednika preko više od 300 kooperanata. Svake godine susrećemo se sa problemom vremenskih nepogoda, kada stradaju mnoge poljoprivredne kulture, a poljoprivrednici ostanu bez svojih proizvoda. Nadamo se da će ova donacija pomoći u prevenciji kako bi se slične situacije izbegle u narednom periodu i omogućila kako zaštita samih sugrađana tako i stabilniji i sigurniji prinos domaće poljoprivrede’, rekao je Džon Ketkuti, direktor operacija Victoria Group, na sastanku sa načelnikom Sektora za vanredne situacije, Predragom Marićem.

U sezoni 2013. godine protivgradna zaštita u Srbiji sprovodila se na ukupnoj površini od 7.746.800 hektara, od čega poljoprivredno zemljište zauzima površinu od 5.096.646 hektara. Tokom 2013. godine prvi deo sezone bio je izuzetno nestabilan uz čestu pojavu olujno gradonosnih oblaka, koji su naneli štetu mnogobrojnim usevima. Prema prikupljenim podacima, koji su delom još preliminarni, na poljoprivrednim kulturama na površini od 49.945 ha, reigstrovana su oštećenja od grada, s tim da je čak 41.205 ha bilo u maju, a 8.701 ha u junu. Najveća površina zahvaćena gradom u jednom danu bila je 11. maja, čak 25.557 ha ili 51% površina, od čega je 21.787 ha u Bačkoj.