Victoria Group među najvećim neto izvoznicima Srbije

​Poslednjeg dana marta u Tanjug press centru u okviru foruma „Argumenti" predstavljeno je istraživanje o najvećim izvoznicima i neto izvoznicima Srbije i održan panel na temu „Kako podstaći izvoz".

Istraživanje je sproveo Business Info Group prema podacima Uprave carina i Agencije za privredne registre. Na listi najvećih 30 neto izvoznika u 2014. godini, dve članice Viktorija grupe našle su se  među prvih deset - Sojaprotein na 5. mestu, sa neto izvozom od 61 milion evra, a Victoriaoil na 9. mestu, sa 49 miliona evra neto izvoza.

„Dalji rast neto izvoza je od izuzetne važnosti sa stanovišta platnog i spoljnotrgovinskog bilansa, kao i stvaranja novododate vrednosti" – istakao je prof dr Zoran Jeremić, autor istraživanja. Najveći potencijal za rast neto izvoza identifikovan je u sektorima prehrambeno-prerađivačke industrije, industrije auto-delova i proizvodnje električnih aparata.

Viktorija grupa i fabrike Sojaprotein i Victoriaoil koje posluju u njenom sastavu, izvoze prerađene poljoprivredne proizvode, i to prerađujući domaću sirovinu – soju i suncokret - u proizvode dodatne vrednosti.