Victoria Group na 4. poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“

Četvrti poljoprivredni forum „Hrana za Evropu“ održan je u Subotici 22. i 23. oktobra, u organizaciji Ekonomskog instituta iz Beograda i Društva agrarnih ekonomista Srbije. Forum je privukao veliku pažnju kako javnog tako i privatnog sektora u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije,  a pored predstavnika agrobiznisa zemlje i regiona, učestvovali su i predstavnici međunarodnih organizacija, akademske zajednice i udruženja poljoprivrednika.

Centralna tema ovogodišnje konferencije bila je Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije u periodu 2014-2024, koja je usvojena pre tri meseca. Nakon njenog predstavljanja, razmatrane su mogućnosti za njenu što uspešniju realizaciju.

Skup je otvorio prof. dr Zoran Rajić, državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i životne sredine Srbije, i tom prilikom najavio snažnu zakonodavnu aktivnost Ministarstva u narednom periodu, koja će rezultirati upućivanjem seta zakona na usvajanje u republičku Skupštinu do kraja ove godine.  Istakao je značaj donošenja strategije razvoja za definisanje pravca sveobuhvatnih reformi koje predstoje srpskoj poljoprivredi.

Victoria Group je učestvovala na jednom od sedam panela koji su organizovani u sklopu dvodnevne konferencije. Nikola Vujačić, direktor operacija kompanije, predstavio je iskustva i rezultate u agrobiznis poslovanju na domaćem, regionalnom i evropskom tržištu. „Iako ne posedujemo ni jedan hektar obradivog zemljišta, Victoria Group je jedan od motora pokretača razvoja srpske poljoprivrede, otkupljujući blizu milion tona poljoprivrednih roba godišnje. Pri tome, preradom u našim fabrikama Victoriaoil i Sojaprotein, poljoprivredne sirovine postaju proizvodi dodatne vrednosti. Kao takve mi ih plasiramo na tržište i izvozimo u preko 40 zemalja širom sveta i na taj način doprinosimo kvalitetnijoj strukturi poljoprivredno-prehrambenog izvoza naše zemlje“ – izjavio je Vujačić prvog dana Foruma i dodao da je za uspešno poslovanje na globalnom nivou neophodno stalno ulaganje u proizvodnju.

U poslednjih deset godina Victoria Group je uložila preko 200 miliona evra u najsavremenije tehnologije, nova postrojenja i uvećanje prerađivačkog kapaciteta, a sledeće godine realizovaće i dve nove velike investicije. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u razvoj, fabrika Sojaprotein koja posluje u sastavu kompanije, danas je jedan od najznačajnijih prerađivača genetski nemodifikovane soje u Evropi, dok je Victoriaoil jedan od lidera uljarske industrije regiona, koja Iskon suncokretovo ulje, pored zemalja regiona, uspešno izvozi na tržišta Grčke, Mađarske, Češke, Slovačke i Austrije.

Svoja iskustva u regionalnom agrobiznisu izneli su i predstavnici Delta Holdinga, Atlantic grupe, Aleve i Bambija, dok su se ostali paneli bavili temama korišćenja pretpristupnih fondova Evropske unije, privatizacije u poljoprivredi, bioekonomije, organske poljoprivrede i poljoprivrednog zadrugarstva.