Victoria Group na konferenciji FRA ARENA 2016 o agrobiznisu u regionu

U Beču je 18. i 19. februara održana 6. Međunarodna konferencija agroindustrije, maloprodaje i robe široke potrošnje FRA ARENA 2016, u organizaciji Infoarena grupe uz podršku EBRD-a. Ovogodišnja tema „Od globalnih izazova do velikih mogućnosti“ okupila je više od 80 stručnjaka i privrednika iz regiona i predstavnika međunarodnih institucija i organizacija. Tokom dva dana konferencije, razgovaralo se o saradnji i mogućnostima rasta u proizvodnji i prodaji prehrambenih proizvoda, novim tržištima i privlačenju novih investicija, kao i o budućnosti maloprodaje i uticaju digitalnih tehnologija na njen razvoj.

Prvog dana konferencije, na panelu koji se bavio pitanjem da li agrobiznis može da bude pokretač rasta u zemljama regiona i regionu kao celini, učestvovao je Nikola Vujačić, direktor operacija i izvršni direktor Victoria Group. On je istakao značajnu poziciju poljoprivrede i prehrambene industrije kako u privredi Srbije, tako i u privredi regiona, uz potencijal daljeg unapređenja konkurentnosti pre svega na evropskom tržištu. Podvukao je važnost investicija za razvoj ovog sektora, kao i važnost primene savremenih tehnologija u proizvodnji.

Učesnici panela su zaključili da povećana tražnja za prehrambenim proizvodima predstavlja veliku priliku za ekonomije zemalja u regionu, ali i da je za odgovor na različite izazove važno kreiranje održivih lanaca vrednosti i inovativnih poslovnih modela.

Moderator panela bio je Miljan Ždrale, direktor agrobiznis sektora za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u EBRD, a ostali panelisti bili su Marija Desivojević Cvetković (Delta Holding), Andrzej Rozycki (Bunge), Nuno Santos (FAO), Ilija Studen (STUDEN Holding), Stefan Bucataru (Agricover SRL), Guy Gill (Frutarom).