Victoria Group na Kopaonik biznis forumu o stanju u poljoprivredi

Na Kopaoniku je od 8. do 10. marta održan 23. Kopaonik biznis forum, na kome je učestvovalo više od 800 privrednika iz zemlje i regiona, predstavnika Vlade Srbije, ekonomskih analitičara i međunarodnih eksperata. U okviru ovogodišnjeg skupa pod nazivom „Dostizanje i konvergencija sa vodećim trendovima: kako sanirati glavne pukotine u sistemu", organizovano je 20 panela o aktuelnim ekonomskim temama.

Na panelu posvećenom poljoprivredi, koji je održan drugog dana Foruma, učestvovao je Nikola Vujačić, direktor operacija i izvršni direktor Victoria Group. On je istako da srpske poljoprivredne proizvođače u periodu do ulaska u Evropsku uniju očekuju veliki izazovi u prilagođavanju tržišnim uslovima.

„U situaciji sa padom cena poljoprivrednih proizvoda na globalnom nivou moramo tražiti niše u kojima možemo biti konkurentni. Teško je od srpskog poljoprivrednika očekivati da bude konkurentan u situaciji kada su u okruženju podsticaji znatno veći. Taj problem se prenosi na prerađivačku industriju koja trpi ako ceo lanac u proizvodnji nije konkurentan i održiv. Zato je vrlo bitno da primarni poljoprivredni proizvođač bude konkurentan“.

Vujačić je naglasio da je uz sistemsko stvaranje uslova za podizanje konkurentnosti, važno stimulisati rast izvoza i njegove vrednosti kroz izvoz prerađenih poljoprivrednih proizvoda, podsetivši da je Victoria Group jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji. Dodao je da na poslovanje agrobiznis kompanija i izvoznika u velikoj meri utiče ne samo kurs evro-dinar, već i kurs evro-dolar.

Na panelu o poljoprivredi učestvovali su još i Danilo Golubović,  državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine; Miroslav Kiš, predsednik Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika; Đorđe Ljubojević, suvlasnik i direktor prodaje kompanije Sirogojno; Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, a moderator diskusije bio je Saša Vitošević, generalni direktor kompanije Global Seed.

Kopaonik biznis forum organizuju Savez ekonomista Srbije i Udruženje korporativnih direktora Srbije, a pod pokroviteljstvom predsednika Vlade Srbije.

Victoria Group na Kopaonik biznis forumu
Victoria Group na Kopaonik biznis forumu
Victoria Group na Kopaonik biznis forumu
Victoria Group na Kopaonik biznis forumu