Victoria Group najveći izvoznik sačmi

Udruženje „Žita Srbije”, u saradnji sa Organizacijom za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), organizovalo je 16. maja „Dan žitara“ u okviru 85. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Na ovom tradicionalnom skupu uručena su priznanja kompanijama sa najboljim rezultatima postignutim u trgovini žitaricama i uljaricama.

Victoria Group nagrađena je za uspehe u izvozu sačmi, a nagradu je primio Mladen Jovanović, direktor Victoria Logistic, članice ovog poslovnog sistema. Victoria Group je sa svojim fabrikama Sojaprotein i Victoriaoil ujedno najveći proizvođač sačmi, koji u svom asortimanu ima sojinu, suncokretovu i repičinu sačmu .

Skup je otvorio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Tom prilikom naglasio je da država prepoznaje i podržava rezultate koje žitari ostvaruju, kao i da će raditi na obezbeđivanju unapređenja infrastrukture i unapređenja rečnog transporta koji je devet puta jeftiniji nego drumski.

Direktor udruženja „Žita Srbije“, Vukosav Saković, prezentovao je rezultate u proizvodnji, trgovini i izvozu srpskih žitarica i uljarica ostvarenih prošle godine. Istakao je značaj saradnje sa UN FAO i EBRD u protekle dve godine na poboljšanju tržišnog ambijenta kako bi rezultati u izvozu bili još bolji.

Pored Victoria Group, priznanje za ostvarene rezultate u 2017. godini dobile su i kompanije Žitozaštita, Konzul, Uljarice Bačka, RWA Srbija i Žito Bačka, dok je povelja za izvoznika žitarica godine dodeljena  kompaniji MK Commerce.