Non-GMO: Proizvodni portfolio od genetski nemodifikovanog sojinog zrna

Kompanija Sojaprotein prerađuje isključivo genetski nemodifikovano sojino zrno (non-GMO), strogo kontrolisanog porekla i kvaliteta, što daje dodatnu vrednost celokupnom asortimanu koji kompanija dalje plasira na domaće i inostrano tržište. Upravo zbog ove komparativne prednosti proizvodi Sojaproteina su sa velikim uspehom prisutni na trzištima preko 50 zemalja širom sveta.

U skladu sa politikom kontinuiranog razvoja sistema kvaliteta i usvajanja svih relevantnih međunarodnih standarda, implementiran je „Identity Preservation Program” - IP NON GMO (Program zaštite NON GMO identiteta), sertifikovan od strane najveće svetske kuće za ispitivanje, verifikaciju i sertifikaciju, SGS iz Švajcarske. Ovaj program definiše proces očuvanja genetičke čistoće od same proizvodnje semena do isporuke finalnog proizvoda, uz striktno poštovanje procedura kontrole svih segmenata lanca snabdevanja i proizvodnog procesa i jasno definisanje sledljivosti i dokumentovanosti.

Sledljivost identiteta sojinog zrna i proizvoda od soje obuhvata sledeće faze:

  • korišćenje sorti sojinog semena koje su razvijene klasičnim metodama selekcije u domaćim institutima za ratarstvo i povrtarstvo
  • specijalna pažnja pri izboru podugovarača i prilikom ugovaranja proizvodnje soje
  • kontrola genetičke modifikovanosti soje na poljima u toku vegetacionog perioda
  • kontrola u toku žetve i skladištenja (poljoprivrednih mašina, transporta i skladišta)
  • kontrola svih primljenih količina soje
  • kontrola međufaznih i finalnih proizvoda

Primena ovog programa garantuje da su proizvodi Sojaproteina proizvedeni od „Identity preserved Non GMO” sojinog zrna sa sadržajem genetičke modifikovanosti manjim od 0,9%.

Kao kompanija koja posluje u sastavu Victoria Group, Sojaprotein je član Asocijacije Dunav Soja, nezavisne međunarodne asocijacije za promociju evropske proizvodnje genetski nemodifikovane soje visokog kvaliteta i utvrđenog porekla.

Sojaprotein je prva kompanija u regionu koja je dobila Dunav Soja sertifikat za preradu NON-GMO soje do sojinih proteinskih koncentrata.