sopro-utb

Obezmašćeno umereno tostovano sojino brašno

OSNOVNA SVOJSTVA

SOPRO-UTB je proizvod dobijen procesom prerade sojinog zrna sa višim sadržajem proteina. SOPRO-UTB predstavlja jedinstven izvor proteina sa visokim stepenom disperzibilnosti u vodi, odnosno esencijalnih aminokiselina i zaštitnih materija - minerala i vitamina značajnih za ukupni metabolizam. SOPRO-UTB je značajan zbog svoje visoke hranljive i biološke vrednosti, kao i svojih funkcionalnih osobina (emulgovanja i stabilizovanja, velike moći apsorpcije i vezivanja vode, dispergovanja, adsorbovanja masti, lakog umrežavanja, poboljšanja strukture i antioksidativnog delovanja. Zahvaljujući prisustvu enzima lipoksigenaze, dobro je sredstvo za beljenje. Radi inaktiviranja antinutritivnih faktora mora postojati naknadna termička obrada proizvoda u koji je ugrađen SOPRO-UTB.

PRIMENA PROIZVODA

Pekarska industrija

Zahvaljujući delimičnom prisustvu enzima lipoksigenaze, ovaj proizvod je dobro sredstvo za beljenje sredine hleba. Obično se koristi zbog svog velikog sadržaja visokovrednih proteina u izradi specijalnih vrsta hleba, gde se želi postići što belja sredina, a ne utiče na na ukus i miris, čak i ako se dozira u većim procentima U zavisnosti od efekata koji se očekuju od proizvoda i namene proizvoda, dozira se 3-10%, računato na količinu pšeničnog brašna, uz korišćenje glutenskog brašna po potrebi. SOPRO-UTB služi kao veoma dobar korektor za dostizanje propisanog nivoa proteina. Utiče na poboljšanje reoloških osobina testa, boju kore i strukturu sredine hleba. Količinu dodate vode treba srazmerno povećavati sa količinom dodatog SOPRO-UTB, čime se produžava svežina proizvoda.

Industrija testenina

SOPRO-UTB se preporučuje za izradu specijalnih vrsta testenina (testenina sa sojom, proteinska, visokoproteinska i testenina za dijabetičare.) u količini 12-30%, računato na količinu pšeničnog brašna, čime se povećava njihova hranljiva vrednost. Dodavanjem ovog brašna olakšava se mašinska obrada i smanjuje lepljivost testa. Zahvaljujući prisustvu enzima lipoksigenaze postiže se beljenje testa.