Soprotex-N i Soprotex-H

Teksturirani proteini soje - ljuspice i komadići

OSNOVNA SVOJSTVA

SOPROTEX su teksturirani proizvodi dobijeni savremenim procesom prerade odabranog sojinog zrna sa višim sadržajem proteina. SOPROTEX su teksturirani proizvodi u obliku komadića, ljuspica ili sitnih granulacija. Oni su izvor proteina, odnosno esencijalnih aminokiselina i zaštitnih materija, minerala i vitamina, značajnih za ukupni metabolizam. Odgovarajućom termičkom obradom inaktivirani su antinutritivni faktori, čime se povećava iskoristljivost proteina. SOPROTEX proizvodi imaju visoku hranljivu i biološku vrednost. Karakteriše ih strukturni integritet koji se zadržava i prilikom hidratacije, kuvanja, sterilisanja i sličnih postupaka. Imaju visoku moć apsorbovanja vode, masti i mesnih sokova, stabilizuju sistem i sprečavaju izdvajanje masti i deluju antioksidativno.

PRIMENA PROIZVODA

Industrijska prerada mesa

U industrijskoj preradi mesa se uglavnom koriste ljuspice i sitno mleveni. Izbor boje proizvoda zavisi od vrste mesa koje se koristi za finalni proizvod. Upotrebljavaju se pretežno kao punioci (zamena dela mesa u recepturi) iako imaju i izvesna emulgujuća svojstva pri korišćenju granulacija 100-200 mesh-a. Ovi proizvodi ispoljavaju svoja optimalna svojstva u hidriranom obliku a preporučuje se hidratacija u odnosu 1 : 2 do 1 : 3. Mogu se koristiti u različitim tipovima kobasica i u proizvodima od usitnjenog i oblikovanog mesa.

Pekarska industrija

SOPROTEX ima veliku moć apsorbovanja vode, stabilizuje sistem i deluje antiaksidativno. Karakteriše ga strukturni integritet zbog čega zadržava vodu tokom pečenja. Pogodan je za upotrebu prilikom postupka proizvodnje hleba i peciva. Preporuka je da se SOPROTEX dozira u suvom obliku u odnosu 3-5%, računato na količinu pšeničnog brašna. Dodatu količinu sojinog teksturata mora da proprati dodata količina vode u odnosu 1 : 3. Na taj način se povećava randman i dobija se pozitivan ekonomski efekat a zbog povećanja sadržaja vlage proizvod duže ostaje svež. Ne primećuje se promena boje na preseku hleba. SOPROTEX je odličan korektor sadržaja proteina kod specijalnih vrsta hleba.

Društvena ishrana

Primena proizvoda od soje u društvenoj ishrani ima nutritivnu i ekonomsku svrhu. Hranljiva vrednost i senzorna svojstva ovako pripremljenih jela su znatno poboljšana a energetska vrednost i količina holesterola su smanjeni. SOPROTEX proizvodi se koriste za pripremu svih vrsta toplih i hladnih jela od mlevenog i usitnjenog mesa i odrezaka. Primena ovih proizvode se posebno preporučuje za pripemu namirnica namenjenih dijetalnoj ishrani.