Dunav Soja Dan Polja

Treća po redu manifestacija „Dunav Soja Dan Polja — Od BEZ GMO soje do BEZ GMO mleka“, održana je 15. juna u Lugovu kod Sombora, a okupila je preko tri stotine proizvođača soje iz cele zemlje, kao i predstavnike prerađivačke industrije i naučne zajednice.

Dan polja soje zajednički su organizovali Regionalno udruženje Dunav Soja i kompanija Agro Business Partner iz Sombora. Poljoprivrednim proizvođačima predstavljen je mehanizovan, inovativan i savremen način proizvodnje soje, kao i put do prvog sertifikovanog domaćeg mleka BEZ GMO. Pored sortimenta domaćih semenskih kuća, na Danu polja prikazane su i specijalizovane mašine za mehaničko suzbijanje korova u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu bilja, kao i primena folijarnih đubriva u proizvodnji soje.

Dve članice Victoria Group, Sojaprotein i Victoria Logistic, među prvima su u Srbiji uvele Dunav Soja standard. Iskustva kompanije sa prisutnima podelila je Marijana Koruga, direktorka sektora kontrole kvaliteta Victoria Logistic.

„Kao osnova za implementaciju Dunav soja sertifikacije poslužio je IP program koji se sprovodi u našoj kompaniji od 2004. godine, i koji u potpunosti može da obezbedi punu sledljivost u proizvodnji soje, kao i u kasnijim fazama skladištenja i prerade. Pod non-gmo zrnom podrazumeva se soja koja ima manje od 0,1% modifikacija, što je i centralni zahtev Dunav soja standarda. Njegovo uvođenje i primena svih zahteva i smernica rezultirala je unapređenjem dobre proizvođačke prakse kod naših poljoprivrednih proizvođača. Samim tim unapređeno je i upravljanje kvalitetom zrna soje tokom skladištenja i svih faza prerade do gotovog proizvoda. Danas uvođenje standarda u poljoprivredi nije pitanje prestiža ili trenda, već je neophodnost i uslov za konkuretnost na tržištu“, izjavila je Mirjana Koruga na Dunav Soja Danu polja.

Video prilog o ovoj manifestaciji možete pogledati na ovom linku.