Regionalna saradnja za kvalitetnu soju bez GMO iz Dunavske regije se nastavlja

U Tesliću je 31. oktobra i 1. novembra održan finalni regionalni sastanak Nacionalnih nadzornih odbora Bosne i Hercegovine i Srbije na projektu Nemačke organizacije za tehničku saradnju GIZ pod nazivom „Kvalitetna soja bez GMO iz Dunavske regije“.

Kompaniju Victoria Group predstavljali su Natalija Kurjak, direktorka marketinga Victoria Logistic i član nadzornog odbora GIZ-ovog projekta; kao i Željko Nikolić, direktor sektora trgovine finansijskim derivatima, i Marko Mrkić, saradnik u ovom sektoru, koji su učestvovali u panelu o globalnom tržištu soje.

Na sastanku su rezimirani rezultati koji su postignuti za tri godine trajanja projekta, čiji je cilj bio promocija značaja proizvodnje i prerade soje BEZ GMO u Srbiji i Bosni i Hercegovini. U realizaciju su  uključena ministarstva poljoprivrede obe zemlje i predstavnici poljoprivredne, stručne i naučne zajednice. Učesnici su se saglasili da će se kroz „Dunav soja“ projekat nastaviti dalje aktivnosti koje se tiču soje BEZ GMO. Teme sastanka bile su i označavanje GMO free proizvoda na nivou 14 zemalja regiona, monitoring gajenja soje, podsticaji za njen uzgoj i razvoj Dunav soja lanca vrednosti i njegovog tržišta.