Victoria Group partner konferencije „Agrarna politika Srbije“

Kompanija Victoria Group podržala je održavanje „NIN Fokus“ konferencije o agrarnoj politici Srbije, koju je 25. marta u Beogradu organizovao nedeljnik „NIN“ uz institucionalnu podršku Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije.

Ova konferencija posvećena razvoju agrobiznisa u Srbiji okupila je sve ključne aktere u procesu unapređenja poljoprivredne proizvodnje i poboljšanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih kompanija na svetskom tržištu.

Stručni skup otvorila je resorna ministarka Snežana Bogosavljević Bošković, koja je ukratko predstavila aktuelno stanje u srpskom agraru i rezultate rada Ministarstva, istakavši pripremanje ključnih instrumenata za realizaciju svih ciljeva koji su definisani u Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Srbije za period od 2014. do 2024. godine.

O aktivnostima Ministarstva i aktuelnim temama među kojima su bile i sistem podsticaja, usaglašavanje sa  zajedničkom agrarnom politikom Evropske unije, promene u regulativi, zadrugarstvo, kao i izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, govorili su: Dragan Glamočić, direktor akcionog tima za poljoprivredu i savetnik premijera Srbije; Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede; Dragan Mirković i Nenad Katanić, pomoćnici ministra poljoprivrede.

Panelisti na konferenciji su bili i Žarko Galetin, direktor novosadske Produktne berze; prof. Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije; Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu, prehrambenu i duvansku industriju i vodoprivredu u Privrednoj komori Srbije, i Vladimir Rajić, direktor ekspoziture ProCredit banke.

U poljoprivredno-prehrambenom izvozu, koji iznosi 23 odsto ukupnog izvoza Republike Srbije, Victoria Group učestvuje sa gotovo 10 odsto. Prošle godine, kompanija je primarnu poljoprivrednu proizvodnju predfinansirala u iznosu od preko 60 miliona evra.